Papa yang berpengalaman lebih sepuluh tahun berniaga goreng pisang bersama ibunya yang juga
mertuaku menurunkan ilmu resipi goreng cempedak kasi laris…
Bancuhan
tepungnya mesti tepat:
`2 cawan tepung beras
`sedikit kapur makan, jangan letak banyak2 nanti berbuih semasa mengoreng..
`2 cawan air - tuang air suam sikit demi sedikit semasa membancuh adunan tepung ini , jgn terlalu cair
`Sedikit saja garam
`Sedikit serbuk kunyit untuk warna kuning.
`2 cawan tepung beras
`sedikit kapur makan, jangan letak banyak2 nanti berbuih semasa mengoreng..
`2 cawan air - tuang air suam sikit demi sedikit semasa membancuh adunan tepung ini , jgn terlalu cair
`Sedikit saja garam
`Sedikit serbuk kunyit untuk warna kuning.
`Dua biji telur
ayam.
`Minyak
hendaklah banyak sehingga tenggelam cempedak dan dalam keadaan api perlahan…
Akhirnya yummy
yummy….luar biasa resipi bonda turun temurun..thanks papa.