Sunyinya rumah, walaupun di hr minggu adik2 xad datang bertandang masing2 bz ngn kerja dan kuliah, papa pula ke penang 2 minggu, insyallah petang ni lepas exam papa pulang..riang hati ummi…2minggu di penang menghabiskan masa untuk kuliah dan exam mungkin papa rindukan masakan ummi..untuk papa ummi masakan menu yang paling special..papa suka sangat..ummi kongsikan kat blog ini..siapa yang suka boleh mencuba. Resipi tom yam ikan baung..ummi ad snap gambar ikan baung ini untuk sape2 yang xkenal ikan baung ini..
Cara2 masak
n bahan2nya:```
bahannya2 ialah-2 biji bawang besar, 2 biji lobak merah,
sedikit bunga kobis, jagung muda yang
diambil isinya sahaja terpulang lah banyak ke sikit, 10 Tangkai cili padi, ummi
suka pedas, kalu x suka pedas ,kurangkan lah erk. sedikit cendawan, ,2 Biji
limau nipis, 3 tangkai serai ,3 Biji tomato, 5 tangkai daun limau purut, 4 sudu
perencah tomyam, cara2 memasak, panaskan air dan masukkan perencah tomyam dan
bawang besar, air dah mendidih tu..masukkan ikan baung yang dipotong kecil2,
then masukkan sayur satu persatu bermula dari lobak merah,bunga kobis,jagung
dan cili padi yang ditumbuk sedikit dan masukkan daun limau purut. kemudian masukkan
cendawan dan air tapisan limau nipis serta garam secukup rasa, biarkan mendidih
kemudian angkat…yummy.
Ummi rasa syukur dan hepi sgt dapat masak makanan
kegemaran suami..org tua cakap kalu nak suami sayangkan kita..huhuhu…jaga
perutnya..so selalulah masak makanan berkhasiat dan lazat untuk suami dan anak2
tercinta…bye.
No comments:
Post a Comment